RSS

Miért is népszerű a Sims?

írta: argo001 ; 2009.08.23. 12:30

A videómban már feltettem ezt a kérdést, és írásban meg is válaszolnám.

A Sims első, és főleg a második része döbbenetes példányszámban kelt el nyugaton (Ázsiában más játékok dominálnak), és ez szerintem éppen azért lehet, mert nem kifejezetten egy játékosrétegre koncentrál!

Alapesetben van egy játék, ami rendelkezik egy adott stílussal, és ez az adott stílus kedvelőinél a legnépszerűbb ugyebár. Mások is kipróbálják, megveszik - és az a jó, ha minél több "fajta" játékos veszi meg a játékot, mert ezzel nagyobb lesz a bevétel.

A világ játékosainak (ill. felhasználóinak) nagyobb része nem ún. hardcore játékos, még csak nem is igazi "aktív" játékos, hanem olyan alkalmi (hogy ne legyen szóismétlés) gamer, akik naponta nem szakítanak többet ilyen jellegű szórakozásra, mint kb. 1 óra!

Amit észrevettem a Simsben, az az, hogy hosszútávon, nagyobb "dózisban" (értsd: órákon keresztül játszva) kissé megunható, legalábbis én ezt éreztem. És éppen ez az, amiért ennyire zsíros üzlet ez a játék!

Nem kérdés, az egyszerű, alkalmi játékosnak melyik cucc a kedvezőbb: egy olyan, amiben fél órákat játszva el lehet szórakozni, vagy egy olyan, amely nagyon intenzív, több (tíz) órás végigjátszással rendelkezik. Az alkalmi játékosok nagy része ráadásul nő (a hardcore játékosok óriási része - milyen meglepő - férfi), és ezért is lehet az, hogy a gyengébbik nem jobban ráharap erre a játékra.

A tömérdek okból a második, amiért sikeres, az egészen egyszerű: a megjelenésekor egyedülálló műfajt teremtett ez a játék ("életszimulátor"). Az emberek nagyon ráharaptak az újra, a többi már történelem. Persze készült már több Sims-klón is (ezek általában valamilyen konkrét helyzetbe kényszerítik a játékost, tehát kötöttebb a játékmenet, mint a Sims-szériában, most pl. a Vészhelyzet alapján készült Simshez hasonló játék jut az eszembe), de ezek nem lettek olyan sikeresek.

Azt észrevettétek, hogy a Maxis (és Will Wright) játékai között milyen összefüggés van, ha a játék helyszínét nézzük? A Simsben a lakásoké, és a városoké a főszerep, a Sim Cityben a városoké, és az államoké, a Spore-ban pedig mindenféle galaxisé (többek között).

szólj hozzá :

A bejegyzés trackback címe:

https://bestpcgames.blog.hu/api/trackback/id/tr181331648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása